Word gastgezin bij AFS Nederland

,

Haal met AFS de wereld in huis!

In augustus is het weer zo ver: jongeren uit de hele wereld komen met AFS naar Nederland. Ze gaan hier een paar maanden of een jaar een avontuur tegemoet. Eenmaal aangekomen gaan zij allerlei belevenissen tegemoet: ze gaan naar een Nederlandse middelbare school, leren Nederlands, maken vrienden, ontdekken onze cultuur van Koningsdag tot Sinterklaas, gaan bij een sportclubs, ontwikkelen zichzelf en doen helemaal hun eigen ding. Aangezien de scholieren die naar Nederland komen ongeveer tussen de vijftien en achttien jaar zijn, zou dit alles niet mogelijk zijn zonder de steun en liefde van een nieuwe familie. Daarom worden elk jaar nieuwe Nederlandse gastouders gezocht die graag een wereldse ervaring aan willen gaan. Geïnteresseerde gastouders kunnen uit heel Nederland komen en zijn welkom in alle soorten gezinssamenstellingen. Elk jaar komen er ongeveer 70 buitenlandse jongeren uit de hele wereld naar Nederland, waarvoor momenteel gastgezinnen voor periodes van drie tot negen maanden worden gezocht.

Dierbare contacten over de hele wereld

Gastmoeder Selma Sindram uit Alkmaar heeft naast haar drie eigen kinderen ook AFS-uitwisselingsstudenten uit andere landen gastvrij opgenomen in haar gezin. Met hen houdt ze blijvend contact. Haar eigen gastmoeder in Amerika belt ze trouw elk jaar op met Moederdag. De contacten met AFS-familieleden zijn haar dierbaar. Haar Amerikaanse gastgezin heeft ze na haar uitwisseling in de jaren zestig nog regelmatig bezocht. Komende zomer in augustus heeft ze weer een bezoek gepland, terwijl ze op Moederdag altijd contact heeft. Selma zelf krijgt die dag ook wel telefoontjes uit landen als België en Venezuela. Op haar verjaardag denken vrijwel al ‘haar’ uitwisselingsstudenten aan hun gastmoeder vanuit landen als Turkije, Italië, Roemenië, België, Venezuela, China en Ecuador. “Dat vind ik hartverwarmend. Zo heb ik nog contact met al ‘mijn kinders’.”

Diversiteit in gastgezinnen

Gastouderschap zorgt voor extra leven in de brouwerij, nieuwe contacten met enthousiaste jongeren van over de hele wereld en leerzame ontmoetingen met mensen die een soortgelijke ervaring beleven of beleefd hebben. AFS staat voor diversiteit, gastgezinnen zijn daarom in alle soorten en maten welkom: alleenstaand of samen, gay of straight, met of zonder kinderen, op een boerderij of in de stad, jonger of ouder. In principe kan elk gezin dat bereid is zijn hart open te stellen voor een buitenlandse scholier het perfecte gastgezin zijn! Ook tijdelijk gastgezin worden bij AFS? Kijk dan op www.afs.nl/gastgezin, bereik AFS per mail op info@afs.nl of bel naar tel. 085-0471525.