Update 3 Coronavirus – 19 maart 2020

, , , ,
Coronavirus

N.a.v. de laatste ontwikkelingen rondom COVID-19 hebben we drie veelgestelde vragen toegevoegd.

Moet ik gewoon doorgaan met het boeken van een ticket?

CISV Internationaal staat het normaal gesproken toe dat programma’s kosteloos geannuleerd worden tot 1 maart. Daarom maken wij onze delegaties pas daarna bekend. De drempel voor landen om daarna af te zeggen of de data van de kampen te veranderen is na deze datum veel hoger. Hierdoor komt dit in de praktijk nagenoeg niet voor. Gisteren (18 maart) heeft CISV Internationaal besloten om in dit uitzonderlijke Corona-jaar de deadline voor kosteloos annuleren of wijzigen te verschuiven naar 15 april.

Daardoor is op dit moment onzekerheid ontstaan over het doorgaan van de kampen. Wij raden daarom iedereen met klem aan te stoppen met het boeken van tickets en het aangaan van betalingsverplichtingen. De komende dagen / weken zal veel duidelijk worden over het doorgaan van de zomerprogramma’s. Zodra wij meer duidelijkheid hebben over wat dit betekent voor de specifieke locaties laten wij dit uiteraard weten. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws of kijk op de internationale pagina over COVID-19.

Ik heb al een ticket besteld: krijg ik mijn geld terug via de internationale CISV verzekering?

Op dit moment zijn er nog geen officiële annuleringen gekomen van kampen waar we Nederlandse deelnemers naartoe zouden zenden. Dat betekent dus dat de kampen officieel gewoon doorgaan. Geld terugvragen ivm annulering is nu dus nog niet aan de orde.

Ook in het mogelijke geval van annulering is het verstandig om niet zomaar zelf tickets te cancellen. Wij raden hoe dan ook aan om de tips te volgen die staan in dit document (zie bijlage).

De situatie verandert van dag tot dag, ook voor ons. Normaal gesproken dekt de internationale CISV-verzekering annuleringen van kampen en daaraan verbonden tickets. We hebben alleen te maken met een gekke situatie. In het geval kampen daadwerkelijk geannuleerd gaan worden zoeken wij mee uit over hoe we de financiële impact voor iedereen zo beperkt mogelijk kunnen houden. Vanwege de schaal is er een kans dat de gemaakte kosten onder een uitzonderingsclausule gaan vallen en niet vergoed zullen worden. Voor nu raden we dus met klem aan – in tegenstelling tot wat we eerder hebben gecommuniceerd – om niet te boeken. Zodra wij meer duidelijkheid hebben over wat dit betekent voor specifieke deelnemers laten wij dit uiteraard weten.

Is het wel veilig voor mijn kind om deel te nemen deze zomer?

Ieder land heeft getrainde Risk Managers. Het is niet voor niets dat CISV internationaal haar deadline voor het annuleren naar achteren heeft geschoven. Dit stelt alle CISV landen in staat om opnieuw  te bekijken of zij de kwaliteitseisen die wij stellen aan onze programma’s nog kunnen waarmaken. Net zoals op andere momenten vertrouwen wij onze internationale CISV-collega’s. Dit houdt in dat de mensen ter plaatse de beste inschatting kunnen maken van of het wel of niet verstandig is om een activiteit door te laten gaan. Zo zullen wij vanuit CISV Nederland binnenkort ook deze afweging opnieuw maken: zowel voor het organiseren van onze activiteiten als het uitsturen van deelnemers.