Staf en Leiding

Leiding – Tijdens je programma

Wat ontzettend leuk dat jij interesse hebt om te staffen of te leiden bij CISV! Bij CISV wordt er vaak naar de kinderen gekeken als we het hebben over onze programma’s. Maar met een andere bril zie je dat leiding en staf eigenlijk ook deelnemers zijn. Gedurende de voorbereiding en het programma ontwikkel je als staf of leiding organisatievaardigheden en leiderschapskwaliteiten. Daarmee is je eigen leerervaring minstens net zo waardevol als die van onze deelnemers. Zo doe je bijvoorbeeld ervaring op met het oplossen van conflicten, omgangsregels in een internationaal gezelschap en leer je hoe je een goede activiteit plant en evalueert. Maar het is natuurlijk ook leuk om te leiden of staffen! CISV kampen zijn vooral heel gezellig. Heb veel lol en plezier met alle kinderen én andere leiders en staffers. Daarnaast wordt je onderdeel van een bijzondere community. Want binnen CISV sluit je veel vriendschappen, zowel internationaal als binnen de Nederlandse groep CISV’ers.
Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Hieronder vind je meer informatie over wat je kan verwachten als je je opgeeft om bij CISV een leiding of een stafrol te vervullen.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van je rol als leider word je natuurlijk goed geholpen. In februari start je met het kennismakingsweekend, waar alle deelnemers van die zomer aanwezig zijn. Vervolgens krijg je te horen met welke deelnemers je wordt ingedeeld en waar je die zomer naartoe gaat. Je neemt dan contact op met de ouders en gaat bij elke deelnemer langs om kennis te maken. Ook organiseer je met je delegatie weekenden samen, om elkaar beter te leren kennen en je samen voor te bereiden op het programma. Daarnaast wordt tijdens het Leadership Training Weekend (LTW) getraind op allerlei onderdelen van CISV, het begeleiden van tieners en internationale communicatie. Bovendien heb je altijd een vast aanspreekpunt vanuit jouw programmacommissie die jou begeleidt en in de gaten houdt of alles goed verloopt. Zo ga je goed voorbereid op pad en weet je zeker dat je helemaal klaar bent voor jouw geweldige CISV-ervaring.

Na afloop vindt in september de Open Dag van CISV Nederland plaats waar alle ervaringen en herinneringen kunnen worden gedeeld.

Als leider ben je CISV-vrijwilliger: je reis- en verblijfkosten worden volledig vergoed.

Staf – Tijdens je Programma

Als staf ben je samen met drie of vier anderen verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van het programma. Je houdt in de gaten of het goed gaat met de deelnemers en de leiders en dat de activiteiten goed gepland worden. Daarnaast organiseer je een excursie en bedenk je een thema voor het programma dat past binnen het jaarthema van CISV.

Als staf kan je samen overleggen wat een goede rol is voor jou binnen het programma: wil je graag met alle activiteiten meedoen en tijdens de leidersvergadering kijken of alles goed gaat of kies je er liever voor om iets meer op de achtergrond te zijn en te zorgen voor mooie foto’s, een blog, de snacks, de financiën of de boodschappen – alles kan! Ook tijdens de voorbereidingen kunnen jullie de taken binnen de staf goed verdelen, waardoor iedereen doet waar ‘ie goed in is en leuk vindt. Extra voordeel: de vriendengroep die ontstaat uit je stafgroep woont maar een treinreisje van je vandaan!

Voorbereidingen

Ter voorbereiding van het staffen is er in februari een kennismakingsweekend waar alle deelnemers, leiders en staffers aanwezig zijn. Vervolgens hoor je welk programma je gaat doen en met wie je in de stafgroep zit. Vanuit de programmacommissie krijg je dan een stafbegeleider die meekijkt of alles op rolletjes verloopt. Je gaat kennis maken met je staf, bijvoorbeeld door een paar stafweekenden te plannen. Hier kan je dan zowel aan de slag met de taken die jullie hebben, maar er is natuurlijk altijd tijd voor gezellige activiteiten. Ook is er een Leadership Training Weekend (LTW) waarbij je getraind wordt in allerlei zaken die van belang zijn om een goed en veilig CISV-programma neer te zetten, zodat je goed voorbereid een geweldige tijd kan hebben!

Na afloop vindt in september de Open Dag van CISV Nederland plaats waar alle ervaringen en herinneringen kunnen worden gedeeld.

Als staflid ben je CISV-vrijwilliger: de gemaakte onkosten krijg je terug uit het stafbudget.

Interesse? Klik dan hier voor meer informatie.

Let op, CISV International heeft de regels rondom covid nog niet afgeschaft vanwege het zeer internationale aspect van de programma’s. Wij weten nog niet hoe dit zich gaat ontwikkelen met betrekking tot zomer 2023.