CISV Gezin viert reünie na 30 jaar

CISV Reünie


Hoe bijzonder is het om je CISV-vrienden van héél vroeger weer eens terug te zien voor een reünie? Diederik Stols maakte dit in augustus mee en vertelt hier hoe deze ervaring was
.

 

Hoe dat zo, een reünie na 30 jaar?

Lang leve social media. Sommigen van ons hadden door de jaren heen sporadisch contact gehouden. En sinds een paar jaar zitten zo’n 15 van de 30 deelnemers van toen in een besloten Facebookgroep. Anderhalf jaar geleden ontstond het idee om dan eindelijk maar eens een reünie te organiseren. Sindsdien hebben we er via-via nog eens vijf teruggevonden.  

 

Wie waren er allemaal aanwezig?

Elf deelnemers, acht ‘aanhang’ en in totaal twaalf kinderen reisden vanuit Noorwegen, Finland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Israël, de VS, Brazilië en Mexico naar Schiphol. De meeste kinderen zijn inmiddels tussen de 12 en 17 jaar oud, dus dat was een prima combinatie.

 

Op welke plek hebben jullie de reünie gehouden?

We hadden een jaar van tevoren een prachtige verbouwde boerderij met tien slaapkamers afgehuurd: Hofstede Hooybroeck in Woudenberg, aan de rand van de Utrechtse heuvelrug. Perfect om fietstochtjes te maken, per kano de omgeving te verkennen, en vooral om gezellig met elkaar te kletsen, Rummikub te spelen en ’s avonds lang met elkaar aan tafel te zitten. En ook ’s ochtends trouwens: de plaatselijke bakker kwam elke ochtend vers brood bezorgen.

 

Hoe voelde het om iedereen weer te zien?

Fantastisch, en best wel emotioneel. Je bent een paar levensfases verder en ineens stapt iedereen met zijn of jaar gezin je leven weer binnen. De meesten waren geen spat veranderd, en je valt meteen in dezelfde routine als toen. Zo dook bij aankomst een willekeurig groepje de keuken in om een uur later met drie schalen lasagne tevoorschijn te komen. En iedereen hielp met opruimen. Vooral de aanhang was vooraf wat zenuwachtig geweest: hoezo moet ik vier dagen met dertig vreemden in een huis gaan zitten? Maar ook die werden in no time liefdevol in de groep opgenomen. Bij de kinderen ging dat al helemaal vanzelf, vooral bij de jongens die met z’n allen in één grote kamer sliepen. Een soort mini-CISV-kamp met je ouders als héle relaxte staf zeg maar.

 

En, dat smaakt naar meer?

Jazeker. Op de laatste planning meeting hebben we bedacht dat de volgende reünie in 2023 gehouden zal worden in Spanje, Israël of de Franse Alpen. Ik denk dat er dan zeker 15 deelnemers komen opdagen, plus een paar kinderen, die dan ook ineens vijf jaar ouder zullen zijn.

 

Heb je nog tips voor wie ook zoiets wil?

Begin tijdig – een jaar van tevoren – om een datum te prikken en te peilen wat iedereen wil (kijk eens op www.typeform.com). Wij vonden bijvoorbeeld vier dagen niet te kort en niet te lang. Plan de reünie niet te vol: één activiteit per dag is meer dan genoeg. Laat de boodschappen bezorgen. Neem Rummikub mee. En je fotoalbums van toen.

 

Tot slot, nog één anekdote?

Voor ons gezin was deze reünie extra bijzonder. Mijn Braziliaanse vrouw Daniela en ik hebben elkaar in 1988 tijdens dit seminar leren kennen en kwamen elkaar twaalf jaar later weer op het spoor. Onze twee zoons Victor en Eric hebben inmiddels zelf met CISV heel wat van de wereld gezien en nieuwe vrienden gemaakt. Niets is leuker dan met je eigen zoon een ‘secret enemy’-game te organiseren en hem het spel te horen uitleggen aan je CISV-vrienden van toen!